S PSOM IN MAČKO NA POČITNICE

Tisti, ki imamo doma psa ali mačko, jih smatramo za družinske člane in v večini primerov niti pomislimo ne, da bi na počitnice odšli brez njih. Družina gre pač skupaj na počitnice in noben član ne sme manjkati. Se je pa na takšen skupen oddih potrebno dobro pripraviti. Poglejmo si, katere so tiste ključne stvari, na katere ne smemo pozabiti.

Večina mačk ni niti najmanj navdušena nad vožnjo z avtom

Razlika med psom in mačko, ko govorimo o odhodu na počitnice je ogromna. Medtem ko hoče biti večina psov vedno v naši družbi in jim zato vožnja z avtom ne predstavlja večjega problema, je pri mačkah povsem druga zgodba. Mačke se najbolj varne počutijo v poznanem okolju in jim zato vsaka sprememba lahko povzroči velik stres. Poleg tega se z avtom ponavadi vozijo samo do veterinarja in zato svoj boks in vožnjo povezujejo s stresom in se jima izogibajo že na daleč. Neredki lastniki imajo težave, ko je potrebno mačko tik pred zdajci dati v boks. Če ima to možnost, se bo mačka skrila oziroma se lahko pripravimo, da jo bomo lovili po celem stanovanju. Ko nam jo le uspe dobiti v boks in posaditi v avto, pa se začnejo novi problemi. To, da se bo stisnila v kot in z glasnim mijav naslednje pol ure glasno protestirala je še najmanjše zlo. Tiste bolj aktivne bodo na vsak način poskušale najti izhod in divje kopale na vseh možnih koncih boksa, zraven glasno pihale in prevračale kozolce. Gre pa stres lahko do te meje, da se mačke začnejo močno sliniti, nekatere bruhajo ali imajo drisko, včasih se pojavi tudi napad podoben epileptičnemu.

Počasno privajanje mačk na boks in vožnjo z avtom

Z mačko iti na počitnice, brez da bi prej testirali, kako se obnaša pri vožnji z avtom, je igranje ruske rulete in zelo neodgovorno dejanje. Že na boks jo je potrebno počasi privaditi, da bo imela pozitivno izkušnjo. V ta namen je najboljše, da kupimo nov boks in ne uporabimo tistega, ki ga imamo za obisk veterinarja. Kupimo ga že veliko pred odhodom na počitnice in ga postavimo odprtega na mesto v stanovanju, kjer se naša muca rada zadržuje. Mogoče damo v boks še njeno priljubljeno odejico, igračko ali celo kakšen priboljšek. Mačke načeloma obožujejo majhne zaprte prostore, kamor se lahko skrijejo. Verjetno se vam je že zgodilo, da vam je mačka zlezla v kartonasto škatlo, ki je skoraj manjša od nje, nakupovalno vrečko, ki ste jo ravno izpraznili in odložili, napol spakiran kovček, košarico za nabiranje gob in še bi lahko naštevali. To jim je v naravi in zato tudi boks lepo sprejmejo, če jim le damo čas, da ga spoznajo, kot to same želijo.

Kaj pa vožnja z avtom?  Prav tako začnemo trenirati mnogo pred odhodom na počitnice. Mačko vzamemo s seboj na kratke vožnje (poleg obiska veterinarja), tako da jo dobro spoznamo, kako se obnaša med vožnjo. Ko se vrnemo po taki vožnji nazaj domov, jo lahko nagradimo z njeno najljubšo hrano, da bo vožnjo povezovala z nečim prijetnim. Hranjenje pred odhodom pa se močno odsvetuje tako pri mačkah, kot tudi pri psih. Stres namreč na vse enako vpliva in lahko pride do bruhanja. Sem pa pri svojem psu opazila, da je vedno bruhal po obroku z briketi, medtem ko tega efekta ni bilo pri hranjenju s surovim mesom. Briketi se namreč v želodcu napihnejo in se dolgo časa prebavljajo, medtem ko je surovo meso za pse in mačke lahko prebavljivo in zato hitro zapusti želodec. V primeru, da greste na daljše potovanje s celodnevno vožnjo z avtomobilom, ne bi pa radi imeli svojo žival toliko časa brez hrane, poskusite z manjšimi koščki surovega mesa. En manjši košček pri vsakem postanku načeloma ne bi smel delati večjih težav, je pa vprašanje, če bodo sploh želeli jesti, ker stres zavira apetit.

Kaj pa psi in vožnja z avtom?

Niso samo mačke tiste, ki težje prenašajo vožnjo z avtom, ampak so takšni lahko tudi nekateri psi. Naš Wuf se je na začetku recimo grozno bal vožnje z avtom in tudi sedaj po štirih letih precej nerad skoči v avto. Živali so karakterno pač različne in je prav zato nujno, da njihov karatkter dobro spoznamo še pred odhodom na skupne počitnice. Za pse velja enako kot za mačke. Vožnjo z avtom treniramo tako, da ga peljemo na več krajših izletov, po možnosti v njegov najljubši park oziroma sprehajališče, da ima pozitivno asociacijo. Prav tako ga lahko nagradimo s priboljškom, ko se vrnemo oziroma že na samem cilju vožnje z avtom. Ker se nesreče rade dogajajo, imejmo v avtu vedno nekaj vode, dezinfekcijsko sredstvo, papirnate brisače, vrečko za smeti in par gumijastih rokavic, da počistimo morebitne posledice driske ali bruhanja.

Kaj pa opravljanje potreb med vožnjo?

Kar se tiče opravljanja potreb izločanja, za pse daljše vožnje niso problem, saj se gredo lahko ven iz avta na vsakem počivališču. Seveda so tudi izjeme in sicer takšni psi, ki to najlažje opravljajo doma, drugje pa imajo težave. Prednost pri psih je ta, da jih lahko naučimo, da bodo to opravljali na ukaz. Vsakič ko bo pes šel doma na blato ali vodo, mi medtem ponavljamo neko besedo, ki si jo izberemo. Pes naprimer urinira in mi zraven govorimo lululu. Ko to vztrajno ponavljamo bomo enkrat prišli do točke, ko bomo mi rekli lululu in bo šel pes urinirat. Se vam zdi nemogoče? Verjemite, da ni. Naš Wuf na ta način lahko opravi veliko in malo potrebo, če ga seveda tišči. Pri mačkah pa je v primeru dolge vožnje najboljše v avtu imeti tudi njeno stranišče. Če si zaradi prostorske stiske ne morete privoščiti tega luksuza, si lahko omislite večji boks in v njegovo notranjost z lepilnim trakov pritrdite posodico s peskom, ki bo predstavljala stranišče. Lahko pa po dnu boksa položite dobro vpojne podloge, ki posrkajo tekočino in jo zadržijo. V mačjem boksu v avtu tudi ne sme manjkati njena najljubša blazina, ki je nismo oprali, da ima vonj po domu, ker to mačko pomiri. Enako velja za psa, kjer namesto blazine lahko uporabimo tudi našo neoprano majico. Dober nasvet je dolg sprehod za psa oziroma dolga igra z mačko pred odhodom. Tako jih utrudimo in je večja verjetnost, da bodo med prevozom spali.

Naravna pomoč za blaženje stresa med vožnjo

Včasih pa kljub vsem možnim ukrepom, ne moremo pomiriti psa ali mačke do te mere, da bi dobro prenašala vožnjo. Takrat lahko poskusimo z Bachovimi kapljicami ali pri mačkah z mačjimi feromoni za sproščanje. Pomirjeval se res poslužujmo le v skrajnih primerih. Pomirjevala namreč spremenijo stanje zavesti in pri psih s potlačenimi gobčki lahko pride do dihalnih težav. Pri vseh živalih pa je moteno uravnavanje temperature, kar lahko povzroči podhladitev ali pregrevanje. Če razmišljamo o uporabi pomirjeval je boljše, da se vprašamo, ali si pes oziroma mačka res tako želita z nami ali je to le naša sebična želja, da bi ju imeli poleg. Močan stres med vožnjo namreč lahko pusti tudi trajne zdravstvene težave in teh si sigurno ne želimo za našega ljubljenčka.

Obnašanje živali v novem okolju

Kaj pa ko enkrat prispemo v počitniško bivališče? Pri mačkah novo okolje lahko povzroči, da se bodo nekam skrile in jih lep čas ne bo na spregled. Bolj živahne pa bodo preverile celoten prostor, če je kje mogoče kaj odprtega za pobeg. Pri slednjih moramo tako vedno paziti, da zapiramo okna in vrata, če jih seveda ne želimo loviti po hotelu ali počitniškem naselju. V hotelskih sobah je tako mačke kot tudi pse dobro imeti zaprte v boksih medtem ko nas ni, da ne presenetijo sobarice in uidejo. S tem se tudi zavarujemo za primer, če bi se naša mačka ob stresu zaradi spremembe okolja želela sprostiti ob praskanju hotelskega pohištva. Pri psih pa imamo lahko drug problem. Lajanje na vsakega gosta, ki se sprehodi mimo naših vrat je za pse čuvaje pravi športni užitek. Zato poskrbimo, da se bodo športno udejstvovali raje z gibanjem, saj je potem večja verjetnost, da bodo v sobi zadovoljno počivali. Nasploh je dobro, da na počitnicah v kar največji meri obdržimo navade, ki smo jih imeli doma. S tem ustvarjamo domačnost in ohranjamo bioritem pri živalih. Na počitnicah bodo tako uživali z nami kot v domačem okolju in bo zato morebiten stres ob vožnji z avtomobilom veliko hitreje pozabljen.

Spisek nujnih potrebščin za pasji/mačji oddih

  • potrdila o cepljenju (pozor: vsaka država ima druge zahteve za cepljenja)
  • ob morebitnih zdravstvenih težavah ne škodi kopija zdravstvene kartoteke (to nam bo prišlo prav v primeru, da bomo morali obiskati veterinarja in bo ta hitro seznanjen s celotno zdravstveno zgodovino)
  • značka na ovratnici z našimi podatki in telefonsko številko za primer, če nam uide
  • najljubša odeja in igrača
  • posoda za hrano in vodo, potovalna posoda za vodo
  • hrana in vrečka za manjša pakiranja, ki jo porabimo za enodnevne izlete ali za v avto
  • vrečke za iztrebke in povodec

Objavljeno na: Bodieko.si

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.