KLOPNE BOLEZNI PRI PSIH

Uvod

Borelioze verjetno ni potrebno posebej predstavljati. V Sloveniji je tako razširjena, da jo praktično vsi poznamo. Slovenci spadamo med najbolj ogrožen narod v svetovnem merilu in v lanskem letu smo dosegli nov rekord, 7543 obolelih. Tudi stopnja okuženosti klopov se je v zadnjih letih povečala in ocenjuje se, da je z Borelijo okuženih že med 50 do 75 odstotkov vseh klopov (1).

Boreliozo najpogosteje povzroča spiralasto zavita bakterija Borellia burgdorferi. Poznanih je vsaj 52 vrst Borelij. Sevi so vezani na določenega gostitelja, tako da pri psih povzroča bolezen drug sev kot pa pri ljudeh. V Evropi Borelijo prenaša klop Ixodes ricinus. Ko enkrat klop ugrizne je potrebno med 24-48 h, da se Borelija prenese iz črevesja klopa v kožo gostitelja. Klopi gredo v dveh letih skozi tri razvojne stopnje (ličinka, nimfa in odrasla žival). Medtem ko pri ljudeh bolezen pogosteje povzročajo klopi v razvojni fazi nimfe, so psi za njih manj dovzetni in okužbo pogosteje povzročijo odrasli klopi (2).

Pri psih se kot diagnostična metoda najpogosteje uporablja določanje protiteles v krvi, čeprav ni zanesljiva. Prisotnost protiteles namreč samo pove, da je kuža enkrat prišel v stik z Borelijo. V posameznih primerih pa tudi ob stiku z Borelijo ni nujno, da pride do tvorbe protiteles (3). Sicer pa večina psov, ki pridejo v stik z Borelijo ne razvije kliničnih znakov bolezni (2). Tudi na področjih z visoko okuženostjo klopov zboli le 5-10% vseh psov (3).

V klopovi slini so snovi, ki zavirajo imunski sistem na mestu ugriza. To ustvari zaščitno okolje za Borelije, ki se lahko nemoteno razmnožujejo. Inkubacijska doba ni znana, predvideva pa se, da do kliničnih znakov bolezni pride nekje 2-6 mesecev po ugrizu (3). Bolezenski znaki so zelo neznačilni. Psi so lahko samo bolj utrujeni in neješči. Pogosto je prisotno šepanje, včasih bruhanje in driska, tudi povečane bezgavke in vročina (3, 4). Bolezni srca in živčne motnje, ki se pogosto pojavljajo pri ljudeh, so pri psih redkejše. Pri psih je prognoza slaba, kadar ob okužbi pride do vnetja ledvic. Vnetje povzročijo imunski kompleksi, ki se odlagajo v ledvičnih čašicah. Ni pa dokazano, da je vzrok za pojav tega vrsta vnetja prav Borelija. Povzročitelji bi lahko bili tudi morebitne hkratne infekcije, ki jih prenaša klop (Ehrlichia, Anaplasma, Babesia, Bartonella, Leptospira) (2). So pa v prebavilih klopov lahko prisotne tudi druge bakterije, paraziti,… Opisanih je že 82 različnih agensov (1).

Klasično se bolezen zdravi z antibiotiki, priporočljivo je jemanje 4 tedne. Najpogosteje se uporablja doksiciklin, ki je učinkovit tudi na morebitne druge bakterije, ki so hkrati z Borelijo prisotne v klopu, pri mladih živalih pa amoksiciklin (2,3). Posamezne raziskave so pokazale, da tudi jemanje visokih doz antibiotikov ni uspelo odstraniti vseh Borelij iz organizma. Tako pri ljudeh kot tudi pri psih so pogosti ponovni izbruhi bolezni po zaključenem zdravljenju (2, 3). Klasično zdravljenje je v primeru kombinacije borelioze in vnetja ledvic še daljše – svetuje se jemanje antibiotika 1-3 mesece (2).

S klasičnim pristopom zdravljenja so klopne bolezni le v posameznih primerih ozdravljive, v drugih primerih so le obvladljive, nekatere pse pa posledice bolezni spremljajo celo življenje. Takšni zapleti so pogosti in so posledica odziva imunskega sistema gostitelja (3). To lahko pripišemo dejstvu, da ima Borelija v sebi veliko genskega materiala in se zato lahko z neverjetno hitrostjo spreminja. Osnovna, kačasta oblika ji omogoča, da se skrije v predele organizma, kjer jo odgovor imunskega sistema ne doseže. Ob neugodnih okoliščinah pa se spremeni v L obliko, ki je slabše dostopna za zdravljenje z antibiotiki oziroma cistično obliko, ki je na zdravljenje popolnoma odporna. Ob takšni hitrosti spreminjanja pa pride do pretiranega odziva imunskega sistema, kar lahko vodi v avtoimune poškodbe organizma (1).

Kot naravna pomoč v boju proti boreliji je precej pogosto omenjena divja ščetica (Dipsacus fullonum). Raste v Evropi, severni Afriki in zahodni Aziji. Gre za dvoletno rastlino, ki v prvem letu naredi samo liste, v drugem letu pa zraste tudi do višine 2,5 metrov in tvori cvetove. Zdravilo v obliki tinkture se dela iz korenin, zato uporabimo enoletno rastlino, ko je vsa njena energija še shranjena v korenini. Tinktura naj bi na borelije delovala tako, da jih prižene iz celic in so zato lažje dosegljive za imunski sistem (7). V tradicionalni kitajski medicini se uporablja za podporo delovanja jeter in ledvic. Ščetica (Dipsacus asper), ki se uporablja v tradicionalni kitajski medicini je najbolj raziskana in njeno uporabo podpirajo izsledki nekaterih znanstvenih študij. Za učinkovine izolirane iz korenin ščetice so dokazali, da deluje proti boreliji in je učinkovita tudi pri drugih kroničnih boleznih (fibromialgija, Alzheimerjeva bolezen, rakava obolenja) (8).

PRIMER – ANAMNEZA

Aly je 6,5 let star kuža pasme Cavalier King Charles španjel. Pri 8 mesecih so mu kirurško odstranili mlečne podočnike, ker so spodaj rastli stalni. Pri letu in pol so mu z operacijo odstranili analne vrečke zaradi ponavljajočih se vnetij črevesja z driskami. Slabo je prenašal tablete za razglistenje in po njih bruhal. Že od nekdaj je precej neješč. Kot zaščito proti klopom nosi ovratnico od marca do oktobra. Marca 2018 je dobil klopa. Maja 2018 se je začelo šepanje na sprednje tačke. Pri veterinarju so potrdili Borelijo in še eno vrsto bakterije, ki povzroča okvaro ledvic. Dobil je antibiotike za 1 mesec. V začetku jemanja se je njegovo razpoloženje spremenilo v smislu, da je imel več energije. Po približno dveh tednih jemanja je začel več počivati in bil manj zainteresiran za okolico. Že naslednji dan po zaključenem jemanju antibiotikov pa se je šepanje ponovno pojavilo.

Sicer ima rad ustaljene stvari, nepredvidljivi dogodki ga vržejo iz tira. Ne prenaša biti dalj časa sam, zagrabi ga panika in joka. Ima velik nadzor oziroma že kar posesivnost nad lastnikom in ga spremlja in nadzira povsod.

REZULTATI BIORESONANČNEGA TESTIRANJA

Motnje delovanja ledvic, blago tudi jeter, aktiviranje timusa, obremenitev z borelijo (D5 potenca), antibiotiki, cepivom, parazitom, protozojem, črevesno bakterijo, alergija na ovčetino in pršico. Po petih elementih motnje na meridianih genitalij in sečil, žolčnika, sklepov, vezi in pljuč.

Pri vsakem pacientu testiram tudi nabor koristnih dodatkov, da preverim kaj bi mu ustrezalo. Alyu so se kot koristni pokazali medicinska gobica Cordyceps, CBD, ščetica in Bachove kapljice Beech.

POTEK ZDRAVLJENJA

Aly že takoj po testiranju začne z jemanjem ščetice po protokolu. Po prvi terapiji dodamo še 50% smolo industrijske konoplje zaradi bolečin in kot podporo imunskemu sistemu. Uvodne terapije so namenjene za odpravo blokad – geopatija in brazgotine. Hkrati podpiram ledvica, timus, sklepe in prizadete meridiane elementa vode. Terapije potekajo enkrat mesečno.

Že po prvi bioresonančni terapiji Aly postane veliko bolj ješč in igriv. Po tretji terapiji ima veliko več energije in zmore cel sprehod. Po četrti terapiji preneha šepanje. Borelija ne testira več na nobeni potenci, medtem ko so ostale obremenitve še prisotne. Aly je bolj ješč kot kadarkoli. Prekinemo s ščetico AS in nadaljujemo s ščetico DS enkrat na mesec ob polni luni. Nadaljnje terapije so usmerjene v podporo jetrom, črevesju, pljučem in še vedno podpora meridianom genitalij in sečil. Po sedmi terapiji ponovno preverim obremenitve. Borelija zopet testira, vendar šibko na potenci D1000. Od ostalih obremenitev testira samo še alergija na ovčetino. Nadaljujemo s terapijami enkrat mesečno.

Pri veterinarju je narejena ponovna kontrola stanja ledvic. Izvidi so sicer boljši, vendar so posamezni parametri (dušik in sečnina) na zgornji meji.

POVZETEK IN ZAKLJUČEK

Borelija je v primerjavi z večino bakterij zelo izmuzljiva za imunski sistem in prav zato uspešno vztraja v prizadetem organizmu ter povzroča kronične težave. Kronične in akutne težave, ki jih povzroča so precej nespecifične, zato je diagnostika v klasični veterini nezanesljiva. Prav tako zdravljenje z antibiotiki ni nujno uspešno. Je pa pri psih bolezen v zadnjih letih precej prisotna. Zanimivo je dejstvo, da zbolevajo psi, ki so sicer proti klopom redno zaščiteni. Na mestu je vprašanje ali zaščita pomeni le to, da pes dobi na pesticide odpornejšega klopa za katerega je tudi večja možnost okužbe z Borelijo? Je potemtakem sploh smiselno psa dodatno obremenjevati s pesticidi? Namreč borelija je bolezen, ki prizadene že tako prizadet organizem. Po mojem mnenju je del naravne selekcije. Zato pa ne zboli vsak, ki pride v stik z borelijo.

Kolikor je napredovala v zadnjih letih veterina, toliko so naši psi bolj obremenjeni z zdravili, cepivi in pesticidi. Hrana je v večini primerov briketirana, ker je to pač bolj praktično za nas lastnike in naj bi vsebovala vse kar pes potrebuje, žal pa je resnica daleč od tega. Pasme psov, ki so popularne, so v večini primerov izrojene in živali že na svet pridejo genetsko šibkejše. Če temu dodamo še naše stresno življenje in dejstvo, da se vsa ta energija prenese na psa, ki biva z nami, nam postane jasno zakaj toliko pojavov borelioze pri psih.

Bioresonanca je tako odlična metoda za diagnostiko borelije. Preverimo namreč lahko celoten organizem, vidimo šibke točke in zato učinkoviteje pomagamo. Sama imam tak sistem, da pri vsakem pacientu testiram tudi set koristnih prehranskih dodatkov. Tako mi še bolj postane jasno, kje ima žival manko. Vedno testiram tudi Bachove kapljice in set najpogostejših homeopatskih zdravil, da vidim, kakšen vpliv ima pri določenem obolenju čustvena komponenta. Aly ima težave z izgubo kontrole in Bachove kapljice Beech pripomorejo k temu, da se sprejmejo okoliščine takšne kot so. Še bolj zanimivo je dejstvo, da je Alyev lastnik gospod, ki vse neprestano kritizira in tu bi spet pomagale Bachove kapljice Beech. Mogoče je celo del Alyevega karakterja povzet po njegovem lastniku?

Ker je vsak organizem skupek telesnega in psihičnega, ga je kot takšnega potrebno obravnavati tudi, ko enkrat zboli. Sama testiranih obremenitev nikoli ne gledam kot izvor bolezni, ampak kot kazalo, kje je organizem šibek. Pri Alyu so bile težave na črevesju že od vsega začetka, zato so mu odstranili analne žleze. Na bioresonančnem testiranju se pokaže, da je tam še vedno šibek, saj je tam skoncentriranih večino obremenitev. V črevesju pa je sedež imunskega sistema. Druga velika pomoč mi je set petih elementov. Na podlagi števila motenih meridianov in elementov vidim, koliko energije še ima organizem za povrnitev k zdravju. Pri Alyu so bili še vsi elementi stabilni in zdravljenje je precej hitro napredovalo. Je bila pa največja motnja na meridianih sečil in genitalij. Kakršne so moje izkušnje iz prakse ni redko, da se psi te pasme že skotijo s slabšo energijsko pretočnostjo ledvic. Aly je bil tako lahko tu že od vsega začetka šibek in je borelija le še pustila dodaten pečat.

Podpora je pri vseh obolenjih vedno ključna. Moj sistem je ta, da v začetnih terapijah vedno samo podpiram organizem, da mu dam možnost, da ob dosegi energijskega ravnovesja, sam poskrbi za obremenitve. To se je zgodilo tudi pri Alyu, saj je večina obremenitev izzvenela samo s podporo organizma. Verjetno bi veliko naredila tudi sprememba prehrane, vendar je bil Aly v samem štartu precej neješč in bi bila zato izvedba tega prej stresna kot pa koristna. Vsekakor smo tudi brez tega dosegli zadovoljiv nivo povrnitve zdravja. Dopuščam pa možnost, da borelija zopet izbruhne, zato Alya nameravam še nekaj časa spremljati na mesečnih terapijah.
LITERATURA
  1. https://www.vecer.com/rekordne-okuzbe-z-borelijo-slovenci-smo-najbolj-ogrozena-populacija-na-svetu-6695349
  2. Littman MP, Gerber B, Goldstein RE in sod. ACVIM consensus update on Lyme borreliosis in dogs and cats. J Vet Int Med 2018; 32: 887-903. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5980284/
  3. http://www.prva-klinika.si/blog/2013/11/15/klopne-bolezni-pri-psu/
  4. http://www.klinika-vtz.si/klopi-pri-psih.html
  5. Detmer SE, Bouljihad M, Hayden DW in sod. Fatal pyogranulomatous myocarditis in 10 Boxer puppies. J Vet Diag Invest 2016, 28(2): 144-149. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1040638715626486?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.