ALI SO BRIKETI RES PRIMERNA HRANA ZA MAČKE?

Mačke, prav tako kot psi, že dolga leta sobivajo z nami. Čeprav so se različne pasme začele pojavljati šele pred dobrimi 150 leti, nam ta kosmata majhna bitja delajo družbo že zadnjih 9000 let. Mi smo sicer mnenja, da so udomačene, vendar so za razliko od psov še vedno precej divje. Tiste, ki se gibljejo zunaj, se pogosto parijo z divjimi mačkami in tako se ohranjajo geni mačk, ki še vedno živijo prosto v naravi, neodvisno od človeka. Ko pobližje spoznamo naravo takšne divje mačke in njene prehranjevalne navade, nam kaj hitro postane jasno, da super premium briketi, ki jih kupujemo za našo razvajenko, mogoče le niso najboljša izbira. Kaj pa je potem dobra hrana za mačke? Pojdimo lepo od začetka.

Udomačitev mačke

Prvi stiki mačke s človekom so se pojavili v času, ko smo ljudje začeli gojiti žita. V prostorih, kjer se je žito shranjevalo, so svoj dom našle miši in posledično tudi mačke. Takratni človek je ugotovil, da mu prisotnost mačke koristi in v nagrado za njeno dobro opravljeno delo lovljenja miši, jo je nagradil s hrano. Mačke so tako našle zatočišče in redno hrano. Tiste, ki so v tem videle prednost in so bile manj plašne od svojih sovrstnic, so s človekom tudi ostale. Počasi so vstopile še v hišne prostore in se s človekom družile vsakodnevno. Prevzeli smo popolno skrb zanje. Dajemo jim hrano, jim čistimo stranišča in jih čohljamo, medtem ko one ostajajo samosvoje in nam za razliko od psov ljubezni ne vračajo vedno. Skoraj bi se lahko vprašali, kdo je v bistvu udomačil koga? Smo res mi udomačili mačke ali so mogoče one nas?

Mačja samostojnost je ena glavnih lastnosti, ki mačko razlikuje od psa. Ona ne potrebuje naše družbe neprestano, da bi bila zadovoljna. Večini mačk pretirana pozornost sploh ne ustreza in ob neprestanem crkljanju lahko doživljajo tudi stres. Mačke v naravi so namreč samotarke. Nikoli ne živijo v tropih, ampak pridejo skupaj samo v času parjenja. Sicer je vsaka mačka v naravi zase in tudi sama skrbi za svojo hrano. Domače mačke, ki imajo možnost, da se gibljejo zunaj hiše, si bodo zato velikokrat same ujele kakšen obrok. Pogosto je to miška, ptiček ali pa mogoče martinček, ki se je sprehodil čez naše dvorišče. Lov jim je enostavno v krvi in lovile bodo tudi site, samo za zabavo oziroma samo zato da potešijo svoje nagone. Če želimo vedeti, kaj je najboljša hrana za mačko, samo pogledamo v naravo.

S čim se prehranjujejo divje mačke?

Kaj so mačke jedle preden so začele sobivati s človekom? V bistvu vse živali, ki so bile manjše od njih in so jih lahko ujele. Na jedilniku so bili glodalci (miši, podgane, rovke, tudi zajec), ptiči (predvsem vrabci in taščice), pa tudi žuželke in manjši plazilci (pajki, kobilice, kuščarji in kače). Verjetno ste se ob tem jedilniku kar malce zgrozili in si kar ne morete predstavljati, da bi se vaša kosmata kepica mastila s katero od naštetih živali. Vendar verjeli ali ne, to je njihova izvorna hrana in zato tista, ki je najustreznejša za njih. Narava je mačje telo izgradila na način, da takšno hrano najbolj optimalno sprejemajo in imajo od nje največ koristi.

Mačka kot mesojeda žival

Tip hrane je druga pomembna lastnost, ki mačko razlikuje od psa. V osnovi sta sicer oba mesojeda, vendar je mačka t.i. “obligatorni karnivor”, kar pomeni “obvezujoči mesojedec”. Medtem ko se je pes skozi leta sobivanja s človekom navadil na raznoliko hrano in delno lahko prebavlja tudi žita in zelenjavo, mačka ostaja strogi mesojedec. Mogoče je k temu pripomoglo ohranjanje genov njene divje sorodnice iz narave ali pa njen samosvoj karakter. Dejstvo ostaja, da je mačka prilagojena za prebavo beljakovin in maščob in vsekakor ne ogljikovih hidratov iz žit in zelenjave. Sedaj pa pojdite v trgovino za male živali in preberite etikete na mačji hrani. Težko boste našli takšno, ki ne vsebuje žit. Če jo boste celo uspeli najti, bodo žita nadomestila zelenjava in sadje. Kaj pa mesne konzerve in vrečke? Velikokrat je dodana žitna moka, škrob in celo sladkor, da se ustvari prava struktura. Tudi 100 % mesne konzerve in vrečke so lahko vprašljive. Čim je na deklaraciji navedeno “stranski proizvodi mesa” verjemite, da je v tisti konzervi ali vrečki zelo malo mesa, veliko pa neprebavljivih delov živali (dlaka, roževina) in pa mesni odrezki, ki se niso uporabili za človeško prehrano.

Suha hrana ni dobra za mačke

Je pa tu še en drug problem z briketi. Odvzeta jim je vsa voda, saj bi se sicer hitro pokvarili. Pri psih to načeloma ni tak problem, saj se po obroku z briketi obilno napijejo vode iz posode, medtem ko mačke niso najboljše prijateljice s stoječo vodo iz posodic. Zakaj je temu tako? Mačke za razliko od psov ne bodo iskale vode, tudi če bodo zelo žejne. Narava je namreč previdela, da bodo vso potrebno vodo dobile iz hrane, ki si jo ulovijo. V naravi je temu res tako. Vsaka miška oziroma druga mala živalca je tako kot človek sestavljena iz 70 % vode. Drugi vzrok zakaj mačke nerade pijejo iz posode za vodo je vonj. Mačke so namreč zelo občutljive na različne vonje. Klorirana voda iz pipe z ostalimi primesmi, postana voda, ki stoji dalj časa v posodi ali pa plastična posoda, ki svoj vonj oddaja v vodo, jih lahko odbijajo celo do takšne mere, da sploh ne bodo pile. Tretji možni vzrok pa je stresno okolje. Mačke medtem ko jedo, pijejo in opravljajo svoje potrebe na mačjem stranišču potrebujejo svoj mir. V primeru, da je posodica za vodo nameščena v hrupni sobi, jih to lahko odbija do te mere, da ne bodo pile. Nekateri lastniki poročajo, da mačke zmoti tudi to, da posodica za vodo in posodica za hrano stojita druga ob drugi. Ko so mačkam posodico za vodo prestavili na drugi konec sobe ali celo v drugo sobo, so mačke raje pile iz njih. Pa še ena stvar. V primeru da imate več mačk morate nujno poskrbeti, da ima vsaka svojo posodo za hrano, svojo posodo za vodo in tudi svoje mačje stranišče. Ob več mačk na kupu namreč lahko prihaja do medsebojnih merjenj moči. Ker so mačke samotarke in v naravi ne živijo v tropih, jim bližina drugih mačk lahko povzroča stres.

V primerjavi s stoječo vodo v posodici, je tekoča oziroma sveža voda boljša izbira za mačke. Veliko mačk se navadi, da skočijo na umivalnik in pijejo vodo iz pipe. Obstajajo tudi mačje fontane, ki jih lahko kupite v nekaterih trgovinah za male živali. V teh fontanah voda neprestano kroži in se prečiščuje, tako da ima mačka vedno na voljo svežo in tekočo vodo. Najboljše pa da poskrbite za njeno naravno prehrano, ki že v osnovi vsebuje veliko vode.

Zobni kamen in odpoved ledvic kot posledica nepravilne prehrane

Odrasle mačke v primerjavi z odraslimi psi potrebuje dva- do tri-krat več beljakovin v svoji prehrani. Beljakovin ne potrebujejo samo za rast in vzdrževanje telesa, ampak jih uporabljajo tudi kot vir energije. Briketi z visokim deležem žit v mačjem organizmu delujejo kot pospeševalci vnetja. Zamaščenost jeter, vnetja ledvic in mehurja so tako lahko le logična posledica nepravilne prehrane. V bistvu vsa najpogostejša obolenja pri mačkah lahko povežemo z nepravilno prehrano. Poglejmo si recimo zobni kamen. Zobne obloge in izgube zob zaradi močnega vnetja dlesni so pri mačkah precej pogoste. Z briketi so namreč mačke nehale žvečiti. Poleg tega so briketi suhi in se lepijo na zobe. Če temu prištejemo še pomanjkljivo pitje vode, se zobne obloge zelo hitro naberejo in ko enkrat otrdijo jih lahko odstranimo le še mehansko. Naravna hrana se ne lepi na zobe. Poleg tega z naravno hrano mačke spet začnejo žvečiti. Ob žvečenju se tvori slina, ki dodatno spira površino zob. Za takšno hrano vam bo hvaležen želodček in črevesje vaše mačke. Jetra in ledvica ne bodo več obremenjena. Zaradi zadosti tekočine se bodo spirala ledvica in mehur in ob takšni hrani, ki ne pospešuje vnetja, bodo vnetja sečil postala preteklost. Preventiva je boljša kot kurativa. Zakaj ne bi svoji mački privoščili le najboljše in z naravno hrano pričeli že danes. Majhen korak za vas a še kako velik za vašo muco.

Nasvet glede jedilnika

Mačke veljajo za precej izbirčna bitja. Hitro se navadijo na določen okus in jih je velikokrat težko prepričati v kaj drugega. Zato začnite postopoma. Če se vam ne da študirati, kaj vse vsebuje zdrav mačji obrok in nimate časa hoditi do mesarja, bodo za začetek povsem dobre že kakovostne 100-odstotno mesne konzerve. V primerjavi z briketi namreč vsebujejo veliko vode in, kar je najpomembnejše, zadosti beljakovin. Najprej poskusite z malo, kot posladek, ko se enkrat mačka na nov okus navadi, pa to lahko nadomesti obrok briketov.

Mačke veljajo za precej zbirčna bitja. Hitro se navadijo na določen okus in jih je velikokrat težko prepričati v kaj drugega. Zato začnite postopoma. Če se vam ne da študirati, kaj vse vsebuje zdrav mačji obrok in nimate časa hoditi do mesarja, bodo za začetek povsem dobre že kvalitetne 100% mesne konzerve. Za razliko od briketov namreč vsebujejo veliko vode in kar je najpomembnejše, zadosti beljakovin. Najprej poskusite z malo, kot posladek, ko se enkrat mačka na nov okus navadi, pa to lahko nadomesti en obrok briketov.

Objavljeno na: Bodieko.si

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.